Latest topics
» [b]Majlis OGY[/b]
Thu Jan 05, 2012 10:14 am by nolyzulkeply

» Sudut Agama
Sat Dec 31, 2011 3:25 pm by acik

» Mak Ngah Pidah
Thu Dec 29, 2011 2:50 pm by Dato' Kay

» INSYALLAH, BONG AKAN MENUNAIKAN UMRAH.
Fri Jul 29, 2011 5:29 pm by nolyzulkeply

» MAHLIS TAHLIL DAN BACAAN DOA SELAMAT
Mon Jul 04, 2011 9:30 pm by bong

» GOING FOR HOLIDAY
Fri Jun 10, 2011 1:38 pm by nozieanna

» MAK LONG, TAK SIHAT @ KUANTAN
Thu Jun 09, 2011 2:42 pm by acik

» BAKAL MAMA &............
Wed Jan 26, 2011 1:09 pm by Dato' Kay

» BERTUNANG!!!!?????
Tue Jan 11, 2011 10:42 pm by bong

Top posters
Dato' K (328)
 
acik (255)
 
bong (205)
 
CDM C.Man 369 (192)
 
nozieanna (177)
 
Ogy (150)
 
nolyzulkeply (126)
 
kak long (120)
 
aida (75)
 
CDM E-1 (74)
 

Poll
Log in

I forgot my password


Sudut Agama

Go down

Sudut Agama

Post  Dato' K on Tue Oct 28, 2008 3:51 pm

Memandangkan hal2 agama neh satu topic yg berat nok dibincangkan, tp dalam forum neh, apa kata kita kongsi lah apa2 ilmu yg kita tau or penoh dengor alim ulamak cakap ke..dan kalo ada pada pandangan kita, maklumat tu tak berapa tepat, jangan malu2 nok betulkan...SAMPAIKAN WALAU DENGAN SATU AYAT....
avatar
Dato' K
Kerani Forum
Kerani Forum

Posts : 328
Join date : 2008-10-09
Age : 39
Location : Seremban 2, Cheroh Darul Makmur

View user profile http://cucuaki.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Sudut Agama

Post  Dato' K on Tue Oct 28, 2008 6:21 pm

Komeh penoh dengor satu ceramoh dr ustaz idris idrus..dia ni ustaz ngajo kat maran..ceramoh dia selalu kuor radio mesia pahang..mmg beh dgr dia bcakap...kelako pasteh pekat loghat pahang nyerh..

Antara intipati ceramoh dia neh adalah berkenaan agenda yahudi n nasrani yg dari dulu sampei la skrg n sampei kiamat nok menyelewengkan akidah umat islam, dari sekecik2 mende sampei lah ke sebesor2 mende..

Yang dia sentuh salah satunya adalah bagaimana kaum yahudi n nasrani neh mengagungkan keturunan dia secara tersembunyi dalam cerita2 kartun yg kite n anok2 kite pernoh tgk, contohnye watok speedy gonzalez dan tom n jerry.

Menurut ustaz neh, asal-usul kaum yahudi n nasrani adalah dari tikus, di mana nenek moyang mereka dulu dimurkai oleh Allah s.w.t sehingga disumpah menjadi menatang iterh..maka salah satu cara puok2 neh nok mengagungkan asal-usul mereka, diciptalah karektor kartun macam speedy gonzalez, tikeh yg kite tau, bapokla pandai n pantas pulok belari..maknenya, kala sesapa nok menangkap ata nok menaye speedy gonzalez neh, sampei kiamat la tak dapek nyerh..kala ikek logik akei, baling kepala tikeh ngan selipar per doh cukup utk memampehkan ia...huhuhuh..

begitu jugek karektor tikeh dalam citer karter tom n jerry..bukan setakat dia mengagungkan tikeh, tp dala mase yg same dia memperlekehkan kucing, yg kiter tau binatang kesayangan Rasulullah..tu sbb, kala tgk tom n jerry, sahih tikeh menang..kucing confirm terbungkang punyer..gampae punye yahudi!!

satu ari nanteh, bile anok2 kite doh pandai, buleh la kongsi mende neh..
avatar
Dato' K
Kerani Forum
Kerani Forum

Posts : 328
Join date : 2008-10-09
Age : 39
Location : Seremban 2, Cheroh Darul Makmur

View user profile http://cucuaki.forumotion.net

Back to top Go down

Khutbah Jumaat Masjid Sg. Mulia, Jalan Gombak 31/10/08

Post  Dato' K on Fri Oct 31, 2008 3:26 pm

Khutbah jumaat yg komeh dengor tadi berkenaan alam barzakh. Antara intipatinye :

1. Sebagai seorang muslim, wajib bagi kite beriman dan percaya akan kewujudan alam barzakh.
2. Alam barzakh neh bolehlah diibaratkan sebagai station transit di antara alam dunia dan alam akhirat.
3. Alam barzakh boleh jadi satu alam yg penuh dgn kenikmatan dan boleh juge jadi alam yg penuh dgn kesengsaraan/kecelakaan, bergantung kepada amalan semasa di dunia.
4. Sama ada alam barzakh kita akan penuh dengan kenikmatan atau kesengsaraan, gambarannya akan ditunjukkan kepada kita terlebih dahulu, iaitu semasa kita sedang berhadapan dgn. sakaratul maut. Rasulullah s.a.w pernah bersabda, yg antara lain bermaksud, semasa jenazah sedang diusung ke kubur, mana2 yg hebat amalannya masa di dunia, akan pepaleh rasa tok sabo nok masuk ke liang lahad mengenangkan nikmat yg bakal dia rasai, dan bg yg hok jas lagi hampuras amalannya, tak henti2 sepanjang perjalanan ke kubur menyumpoh seranoh org yg mengusung jenazahnye iterh, sehinggakan seme makhluk di muka bumi termasuklah kucing, ghima mahuper ulat lundi (beluncas) kecuali manusia akan dapat dengor maki hamun iterh (nota : kucing, ghima dan ulat lundi tu khatib tak sebut la..komeh saje tamboh nok bg sedap sikit)..dan sekiranya allah perdengarkan maki hamun iterh, nescaya seme manusia akan rasa gementor nok menghadapi maut.
5. Justeru, amat penting bg kita persiapkan diri sepenuhnya sbb maut tu tak diketahui waktu dan ketikanye. Antara persiapannya - teguhkan aqidah, istiqamah dlm kehidupan seharian dan jaga akhlak sbg sorang muslim.

Ayat al-quran yg berkaitan : Surah Al-Mukminun Ayat 99-100.

Semoga jadi panduan buat kite seme terutama komeh yg menulih neh.
avatar
Dato' K
Kerani Forum
Kerani Forum

Posts : 328
Join date : 2008-10-09
Age : 39
Location : Seremban 2, Cheroh Darul Makmur

View user profile http://cucuaki.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Sudut Agama

Post  acik on Fri Oct 31, 2008 3:53 pm

weh! ini kira2 tak tido lah mase khutbah tadi. siap dapat sampei pade orang pulak. Tahniah!
Semuga ALLAH masukkan kite dalam golongan yang rase beh je nok masuk liang lahat.
Ya Allah perkenankan doa kami.
avatar
acik
Ahli Yang Super Amek
Ahli Yang Super Amek

Posts : 255
Join date : 2008-10-26
Age : 57
Location : jeram kuala selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Sudut Agama

Post  Dato' K on Sat Nov 01, 2008 11:08 am

Maca org lain, bergantung kpd keadaan jugok, achek wehhh...kala khatib bawok topik hok beh sket, ceroh la bijik mate..kala die bawaok tajuk pasei pencemaran air ke, kepentingan menjaga kebersihan sungei ke (mmg pernoh)...kena pulok sblm gi mesjid bahan mee bandung muor ngan milo ais duleh, sahih tdo.. Laughing
avatar
Dato' K
Kerani Forum
Kerani Forum

Posts : 328
Join date : 2008-10-09
Age : 39
Location : Seremban 2, Cheroh Darul Makmur

View user profile http://cucuaki.forumotion.net

Back to top Go down

Khutbah Jumaat Masjid Sg. Mulia, Jalan Gombak 14/11/08 - Kepentingan Masa

Post  Dato' K on Fri Nov 14, 2008 2:31 pm

Khutbah jemeek ari nih antara lain berkisor kepada perihal kepentingan masa.

Kepentingan menjaga dan memanfaatkan mase neh sebenornye antara perkara yg paling penting dan amek dititikberatkan dalam Islam. Allah swt yang bersumpoh atas nama 'masa' dalam surah Al-As menunjukkan betapa pentingnye mase dala kehidupan kite.

Selain persoalan berkenaan ilmu yang kita manfaatkan dan harta yg kite belanjakan, di akhirat nanteh kita seme akan jugek ditanye beberapa soalan berkaitan mase, antaranye - ke mana umur kite dihabiskan dan apa yg kite buat mase kite muda..

Iman Al Ghazali, semasa hayatnye, membahagikan mase malamnye kepada 3 bhgan - 1/3 untuk mentelaah, 1/3 untuk beribadah, 1/3 lageh utk tdo..

Surah berkaitan : Surah Al-As, Surah Yunus Ayat 49.
avatar
Dato' K
Kerani Forum
Kerani Forum

Posts : 328
Join date : 2008-10-09
Age : 39
Location : Seremban 2, Cheroh Darul Makmur

View user profile http://cucuaki.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Sudut Agama

Post  CDM E-1 on Fri Jan 02, 2009 6:52 pm

Hok colum nih tok boleh nok gune taktik koto.

so komeh terai bawok satu topik. harap2 sudi lah demeh2 discuss kan:

Nabi kita pernah berkata " bhw 9/10 sumber rezeki tu datangnye dari kegiatan jual beli (meniaga)" jadi kenapa kita ni org melayu di ajar bersungguh2 sampai masuk U, tapi last2 sekali kita makan gaji yg mane sumber rezeki tu cume 1/10. komeh tanya sbb tu sunnah nabi kita tapi susoh sgt nok tgk org melayu pilih meniaga.

CDM E-1
Ahli Yang Aktif Amek
Ahli Yang Aktif Amek

Posts : 74
Join date : 2008-12-10
Age : 36

View user profile

Back to top Go down

Re: Sudut Agama

Post  Dato' K on Sat Jan 03, 2009 1:08 pm

berkaitan dgn melayu dan alam perniagaan neh, komeh rase lah, bgantung pada individu...lain org mungkin lain kepuasan hidup yg dia cari...maca achek bg contoh - pakcik - sampei skrg tok jemu2 carik ilmu walaper pulangan/habuan hasil drp ilmu yg dia ade tak seberapa/tak berpadanan...tobat cakap, kala pakcik neh masuk company komeh, paling hampuras per tokey komeh buleh bagi dia merc lampu kacang sebijik buat pegi balik opis-umoh, pajero v6 sebijik buat pegi site, masuk gaji paling kurang 20k...tapi mungkin bg dia, kepuasan hidup bukan dari segi iterh, tapi dr segi ilmu..

bercakap pasei meniaga neh, komeh nok mintok sokongan drp sepupu2 seme utk mempromote bisnes yg komeh nok usahakan tak lame lageh...engineering-related..akan dibagitau mase kenduri aida nanteh..skrg neh tengoh dala proses meregister dan urusan2 sewaktu dengannye..mana tau, ada rezeki buleh jadi maca ayoh de ke??hehehh..amiinn..
avatar
Dato' K
Kerani Forum
Kerani Forum

Posts : 328
Join date : 2008-10-09
Age : 39
Location : Seremban 2, Cheroh Darul Makmur

View user profile http://cucuaki.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Sudut Agama

Post  CDM E-1 on Mon Jan 05, 2009 5:21 pm

hok tuh komeh sokong lah. tapi jarang sgt nok jmpe org yg bete2 cinta pd ilmu. baguh lah kala cam tu. Dato K doh stat nok jual bakat & kepandaian sendiri. baru lah kita ni ada value. pikir2 kan lah kala tok meniaga sampai bile kita boleh bertahan dgn kuase politik je.

CDM E-1
Ahli Yang Aktif Amek
Ahli Yang Aktif Amek

Posts : 74
Join date : 2008-12-10
Age : 36

View user profile

Back to top Go down

Re: Sudut Agama

Post  acik on Tue Jan 06, 2009 9:26 am

CDM E-1 wrote:Hok colum nih tok boleh nok gune taktik koto.

so komeh terai bawok satu topik. harap2 sudi lah demeh2 discuss kan:

Nabi kita pernah berkata " bhw 9/10 sumber rezeki tu datangnye dari kegiatan jual beli (meniaga)" jadi kenapa kita ni org melayu di ajar bersungguh2 sampai masuk U, tapi last2 sekali kita makan gaji yg mane sumber rezeki tu cume 1/10. komeh tanya sbb tu sunnah nabi kita tapi susoh sgt nok tgk org melayu pilih meniaga.

Iwan bageh sangat pendapat awok nih.. terehkan usaha semuga berjaya. memang orang Islam kene banyok duit, jadi dapat memertabatkan islam tak lah kene tindas. Insyaallah dgn usaha yang kuat tambah niat nok memertabatkan umat islam, Allah akan bantu utk berjaya.
avatar
acik
Ahli Yang Super Amek
Ahli Yang Super Amek

Posts : 255
Join date : 2008-10-26
Age : 57
Location : jeram kuala selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Sudut Agama

Post  acik on Tue Jan 06, 2009 9:31 am

..nok tamboh lagi..
walabagaimana peh, Allah juge telah tetapkan ade juge yang kena masuk bidang2 laing selain meniaga. tujuannya supaya masyrakat islam tu dapat membentuk satu negara yang mempunyai segala kemahiran. jadi dapat melaksanakan pemerentahan mengikut kehandak islam.. jadi teruskan dgn usaha masing2. Insyaalah kita akan compliment each other. wallahua'lam
avatar
acik
Ahli Yang Super Amek
Ahli Yang Super Amek

Posts : 255
Join date : 2008-10-26
Age : 57
Location : jeram kuala selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Sudut Agama

Post  acik on Tue Jan 06, 2009 9:35 am

Dato' K wrote:berkaitan dgn melayu dan alam perniagaan neh, komeh rase lah, bgantung pada individu...lain org mungkin lain kepuasan hidup yg dia cari...maca achek bg contoh - pakcik - sampei skrg tok jemu2 carik ilmu walaper pulangan/habuan hasil drp ilmu yg dia ade tak seberapa/tak berpadanan...tobat cakap, kala pakcik neh masuk company komeh, paling hampuras per tokey komeh buleh bagi dia merc lampu kacang sebijik buat pegi balik opis-umoh, pajero v6 sebijik buat pegi site, masuk gaji paling kurang 20k...tapi mungkin bg dia, kepuasan hidup bukan dari segi iterh, tapi dr segi ilmu..

bercakap pasei meniaga neh, komeh nok mintok sokongan drp sepupu2 seme utk mempromote bisnes yg komeh nok usahakan tak lame lageh...engineering-related..akan dibagitau mase kenduri aida nanteh..skrg neh tengoh dala proses meregister dan urusan2 sewaktu dengannye..mana tau, ada rezeki buleh jadi maca ayoh de ke??hehehh..amiinn..

kamal acik minat juga pase nih. actually dulu2 pak cik dah set/ register 1 cmpany " MECH BREEZE" nama nya . n acik dah dapat pun sijil sbg ' Pengarah '. cuma tak broperasi sbb tak de yang nak uruskan n kurang modal kot. dulu ade kawan..tapi main koto...
avatar
acik
Ahli Yang Super Amek
Ahli Yang Super Amek

Posts : 255
Join date : 2008-10-26
Age : 57
Location : jeram kuala selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Sudut Agama

Post  CDM E-1 on Tue Jan 13, 2009 4:28 pm

acik wrote:..nok tamboh lagi..
walabagaimana peh, Allah juge telah tetapkan ade juge yang kena masuk bidang2 laing selain meniaga. tujuannya supaya masyrakat islam tu dapat membentuk satu negara yang mempunyai segala kemahiran. jadi dapat melaksanakan pemerentahan mengikut kehandak islam.. jadi teruskan dgn usaha masing2. Insyaalah kita akan compliment each other. wallahua'lam


komeh setuju. barulah kita ni ada value. tp kadang kesian tgk keadaan kita skrng nih.
wala baru je setahun jagung start keje lpas grad dulu, mcm2 ragam yg komeh jmpe kat org2 yg makan gaji nih. tu yg smpai sanggup gune cara koto nok dpt duit. komeh nih pun baru lah tebukok minda nok tgk dunia bisnes nih. kita kena ada jugok minda bisnes nih. mcm Dato K plan2 tuh. bagus sesangat lah. letok sendiri value diri

CDM E-1
Ahli Yang Aktif Amek
Ahli Yang Aktif Amek

Posts : 74
Join date : 2008-12-10
Age : 36

View user profile

Back to top Go down

Re: Sudut Agama

Post  acik on Tue Jan 13, 2009 6:12 pm

semuga tok ade lah kuam kerabat kite jadi maca yg di kate oleh Iwan terh. ambil ape saje tugas kita tu.. sebagai tjawab. pasti Allah akan tanye di akhirat nanti.. buat bete2 dok keje oak??. moga2 kite seme dpt mnjawab dgn tenang. berniage tu, dah memang di galokkan...
avatar
acik
Ahli Yang Super Amek
Ahli Yang Super Amek

Posts : 255
Join date : 2008-10-26
Age : 57
Location : jeram kuala selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Sudut Agama

Post  acik on Fri Jan 23, 2009 3:31 pm

Salam jumaat semua. slamat cuti pnjang..
Dato' K...
dah lama rasa nya tak dengor kutboh jemeek.. Smile
avatar
acik
Ahli Yang Super Amek
Ahli Yang Super Amek

Posts : 255
Join date : 2008-10-26
Age : 57
Location : jeram kuala selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Sudut Agama

Post  Dato' K on Fri Jan 23, 2009 5:18 pm

Huhuhuhuh...lupe2..tengkiu acik kerana mengingek ke komeh..heheh Very Happy ...ade komeh buat notanyerh atas kertas..

Khutbah Jumaat 19 December 2008
'Belitan Aqidah'

- khatib pade ari iterh membawa topik berkaitae dose2 beso yang wajib dijauhi oleh umek islam
- antara nyerh adeloh syirik.syirik neh boleh dielokkae dengan kekuatae aqidah yae bergantung kepade 3 perkara penting iaitu ilmu, iman dan taqwa.
- selain syirik, bertilik nasib per dikira dose besor kerana bile kite pecaye kpd tilikae nasib, make secara automatic kite jadi la hambe yane kufur
- di samping iterh, khatib jugek ade berkongsi satu hadis yang antara lain berkenaan sorang lelaki pade zamae nabi duleh yae pakei gelae tembage yae tujuannyerh sbg tangkal utk mengatasi lemoh badae. Nabi kabo, kalo aok mati mase pakei gelae terh..haa siak la aok..kerana aok mati dala keadaae tanpa akae dapek kebahagiae akhirat selamanyerh..
- Surah untuk rujukan : Ali Imran Ayat 151, An Nisa' Ayat 48


Khutbah Jumaat 26 December 2008
'Janji Allah'

- Dala khutboh minggu ineh, khatib bercakak pulok pase janji allah antaranyerh setiak kebaikae dan keburukae kite akan dinilai oleh allah secara adil dan dala pengadilae allah iterh, Dia tok akae menganiaye hambanye sebagaimane diterangkae dala surah An nisa Ayat 40.
- dala surah al an'am ayat 160, allah berjanji akae memberi 10 kali ganda pahale di atas setiak kebaikae yae kite lakukae
- dala surah taaha ayat 124, allah jugok ade berjanji bahawe sape yae babir tok mengikek suruhanNya, make penghidupannyerh akae sengsare dan kiamat esok akae dibangkitkae dala keadaae bute..
- make dengan iterh, khatib menyeru jemaaoh supaye menjauhi 7 perkare ineh iaitu - syirik, riba, makae rete anok yatim, lari dr medan perang dala menegokkae agama allah, bunuh orae, sihir dan tuduh perempuae baik berzina
- dala surah al insyiqaq ayat 7-11, sape yae dapat surat amal de akhirat esok dgn tangae kanan, make selamekla dia, manekale yae dapat dgn tangae kiri, lesei la aok.
- kite seme kena yakin dengan janji allah sama ade janji yae baik ata janji yae buruk..

Khutbah Jumaat 23 januari 2009
'Muzakarah iman'

- kali ineh, khatib bercakak pulok pase iman yang bertunjangkae kepade - kepercayaae de hati, mengatekae secare lisan dan dilakukan dgn perbutae.
-solat adeloh satu perbuatae yae membezekae org soleh dgn org kufur.
- sabda nabi bile ditanye apekoh amalae yae paling baik? amalan yae paling baik adeloh beriman kepade allah, berjihad di jalan allah dan hajji yae mabrur..
- kesimpulae khutboh ari neh - iman adeloh asas kepade umat islam, kalimah 'la ila ha illallah' adeloh kalimoh iman, umek islam wajib laksanekae suruhae allah dae rasul, iman mempunyai tahap yae berbeza bergantung kepade amalan kite- Surah utk rujukan - surah al ankabut ayat 65, suraj al hadid ayat 21, surah an nisa' ayat 57

lagi se, saje nok kongsi ayat bahase arab
- Li ma za anta hazimun = ngape kerh komeh tengok awok neh sedih jeh??
- Dho at sa a'ti = jas bete laa..ja tangae komeh ilae..


bete tak acik??? Very Happy
avatar
Dato' K
Kerani Forum
Kerani Forum

Posts : 328
Join date : 2008-10-09
Age : 39
Location : Seremban 2, Cheroh Darul Makmur

View user profile http://cucuaki.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Sudut Agama

Post  acik on Wed Jan 28, 2009 12:28 pm

lagi se, saje nok kongsi ayat bahase arab
- Li ma za anta hazimun = ngape kerh komeh tengok awok neh sedih jeh??
- Dho at sa a'ti = jas bete laa..ja tangae komeh ilae..


bete tak acik??? Very Happy[/quote]
bete dah tu.. acik pern bukan pandei sanget Smile .

nok sama2 ingatkan kita semua... dari kutboh jemeek terh .. kita kena berhati2 dgn tangkal. lagi pulak zaman ni.. banyok penyakit yang doktor tak tau.. hati2 jgn kita pakei ape2 barang/tangkal ( gelang, ayat quran, surat yasin dll) pulok, dgn sangkaan tangkal tu dpt jaga kita. kadang2 kita tak perasan, kita letok dekat anok2 kita.. ..terutama bila budok terh tak berenti menangih.. pale
avatar
acik
Ahli Yang Super Amek
Ahli Yang Super Amek

Posts : 255
Join date : 2008-10-26
Age : 57
Location : jeram kuala selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Sudut Agama

Post  Dato' Kay on Wed Dec 28, 2011 3:10 pm

Nok kongsi. Mohon bete kan kala saloh Very Happy
(Lagi ser, kala bab hadis terh, komeh tok ingat secara detail periwayat hadis nyerh n translation tepat, tp content hadis terh mmg still betul n confirm hadis hasan lagi sohih. Bukan hadis mauduk Very Happy )

Kepentingan wuduk

Kepentingan berwuduk neh, nabi banyok sentuh, yg nok menunjukkae betapa pentingnyerh kite berwuduk dgn sempurne

Nabi penoh kata - "Anak kunci kepada solat adalah bersuci'. Bersuci dalae hadis neh termasuklah berwuduk, selain daripada memastikan diri kita suci drp hadas kecik or besor.

Dala satu hadis lain, diriwayatkan pade satu ari, nabi teloh digamborkan oleh Allah swt yg mana nabi mendengor tapak kaki Bilal bin Rabah mendahului nabi di syurga. So, nabi pern panggei lah Bilal n tanye ke dia - "Apa amalan yg paling hebat pernah engkau buat, sebab Allah telah tunjukkan pada aku betapa bunyi tapak kaki engkau mendahului ku di Syurga". Bilal pern kabo lah, kala seingek dia, tekderh mende yg spesel pern. Ikek mende yg nabi suruh je. Tapi bilal kabo cuma satu mende je yg dia buat teliti - "Aku akan pastikan yg wudukku sempurna dan aku akan pastikan wudukku itu digunakan sebaik mungkin". Ayat '...digunakan sebaik mungkin' ni merujuk kpd/makserdnyerh wuduk yg digunakan utk solat fardu, solat sunat, baca Al-quran dan amalan2 lain.

So, drp 2 hadis iterh (dan byk lg hadis lain) jelaslah kepade kite betapa wuduk yg sempurna iterh amatlah dituntut dlm agama dan Allah menjanjikan balasan yg baik di akhirat kelak, insyaallah


Dato' Kay
Ahli Yang Aktif Amek
Ahli Yang Aktif Amek

Posts : 52
Join date : 2010-01-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Sudut Agama

Post  acik on Wed Dec 28, 2011 10:24 pm



bete..bete..
wudhu dengae sempurna tak membawa maksud menggunakan air dengan banyak. kita kene mengelokkan dari membazei air.. dala satu hadis rasul s.a.w. meminta sahabat tidak membazei air semasa wudhu... walaperh dala sungei yg mengaleir.

jadi kesimpulannya, sempurnakae wudhu' dengan meratakan air keseluruh anggota wudhu' dengae sebaik baiknyer.....

wassalaa... Smile
avatar
acik
Ahli Yang Super Amek
Ahli Yang Super Amek

Posts : 255
Join date : 2008-10-26
Age : 57
Location : jeram kuala selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Sudut Agama

Post  Dato' Kay on Thu Dec 29, 2011 1:29 pm

Alhamdulillah, dapat pulok lagi ilmu/hadis tambahan utk dijadikan amalan.....

So, memandangkan skrg neh, alhamdulillah komeh doh lega sikit drp leka dgn urusan dunia yg tok abih2 n byk juge mase lapang (current projek doh nok siap. Tgh tunggu time nak transfer ke projek lain), makanyerh ari neh nok bukok pulok perbincangan pasei DOA QUNUT. Lg se komeh mintok, jgn pulok kata (walaper komeh yakin tekdeh per org yg kata giterh) komeh neh nok mandei2 or nok tunjuk terrer bab agama, cuma niat terh nok kongsi pengetahuan yg ada sikit neh supaya boleh dibetulkan kala saloh, ditamboh kala kurang, dimanfaatkan utk seme, insyaallah.

DOA QUNUT

Isu pasei Doa Qunut neh selalu juge diperkatekan oleh umat Islam dan byk lah persoalan2 berkaitae Doa Qunut yg teloh dibangkitkan.

Antare persoalan2 nyerh – ngape org mekoh n madinoh semayae subuh tekdeh baca Doa Qunut tp kite yg kat mesia neh rata2 semayae subuh baca pulok Doa Qunut? Bete ke amalan kite neh? Bidooh ke? Ngapa tak ikek org mekoh n madinoh padehei sana terh tempat para nabi n sabahat2 nye yg power2? Apa sandaran hadisnyerh? Ngape penoh dengor org mekoh bace doa qunut, nye masuk ke sekali doa2 lain dlm doa qunut terh, yg luor dr bacaan dala semayae? Sah ke semayae dia? Dan maca2 lageh la…

Doa qunut neh pada komeh antara perkara teknikal dlm agama yg seronok kite dengor terutama sekali bila tengok hujah2 n sandaran2 hadis yg digunakan oleh para imam mazhab n alim ulamak dalam menetapkan/menfatwakan hukum berkaitan doa qunut. Dan bila kita tau lebih detail mcmmana hukum pasei doa qunut ni ditetapkan, insyaallah, bila kita ambik keputusan utk nak amal atau tak amal sekalipun doa qunut neh, kita rasa confident n lega dgn tindakan kita terh.

Persoalan 1 : Ngape org mekoh n madinoh semayae subuh tekdeh baca Doa Qunut tp kite yg kat mesia neh rata2 semayae subuh baca pulok Doa Qunut? Bete ke amalan kite neh? Bidooh ke? Ngapa tok ikek org mekoh n madinoh padehei sana terh tempat para nabi n sabahat2 nye yg power2?

Okey, secara amnya, berlaku perbezaan dari sudut amalan doa qunut ni adaleh disebabkan oleh perselisihan pandangan imam mazhab yg ahlus sunah wal jamaah ni dalam menilai hadis yg berkaitan dgn doa qunut.

Ada imam, berdasarkan kepakaran dia, menilai hadis A sbg hadis yg kuat, manakala imam yg lain pulok, menilai hadis B sbg hadis yg lebih kuat dan dijadikan sandaran kpd fatwa dia. Bab penilaian hadis ni, komeh mintok maap, belum sampai level komeh nok mengulas.

Walaupun ada perbezaan, kita kena ingat, imam2 mazhab ni tok penoh lalu memperlekehkan fatwa org lain sebaliknya mereka hormat dan bersikap terbuka. Ini amatlah selaras dgn sabda nabi – “Kekhilafan/Perbezaan pandangan di kalangan umatku adlah satu hikmah”. So kala imam beso n power yg hafaz n faham quran n hafaz n faham beribu2 hadis nabi buleh terima pandangan org lain, apa kelas kita yg hok cikai n lekeh ni nok pertikai amalan dan pegangan org lain, selagi amalan tu tak menyalahi syarak.

Imam Abu Hanifah (Imam Mazhab Hanafi) dan Imam Ahmad bin Hanbal (Imam Mazhab Hanbali) menetapkan bahawa semayang subuh x payoh baca doa qunut. Inilah sebabnya kala kita gi mekoh n madinoh or tempat2 lain yg berkaitan, org di sana masa semayang subuh mmg tekdeh baca doa qunut per sbb org sana adeloh pengikek mazhab hanafi dan hanbali. Yg ada hanyalah qunut nazilah (akan dihuraikan slps neh)

Manakala Imam Syafie (Imam Mazhab Syafie) dan Imam Malik (Imam Mazhab Maliki yg juga merupakae saloh sorang tok guru Imam Syafie) menetapkan bahawa sunat baca doa qunut dalam semayang subuh.. Dan kita yg baca doa qunut ms smyg subuh ni adeloh kerana kita ni pengikek mazhab Syafie.

Persoalan 2 : Apa hadis yg dijadikan sandaran imam2 mazhab ni?

Hadis yg dijadikan sandaran Imam Abu Hanifah (Imam Mazhab Hanafi) dan Imam Ahmad bin Hanbal (Imam Mazhab Hanbali)

Imam Abu Hanifah (Imam Mazhab Hanafi) dan Imam Ahmad bin Hanbal (Imam Mazhab Hanbali), kedua2 nya bersandarkan kepada satu hadis (sorry komeh tok ingat sapa periwayat hadis) yg turut menjelaskan asal usul doa qunut neh. Hadis terh gineh :

Satu ketika, nabi perintahkan 70 org sahabat yg hafaz al quran (qurra') pegi berdakwah kpd satu kaum – Bani Sulaym drp puok Ri’il dan puok Zaqwan (komeh ingek nama puok neh sbb nama dia sama ngan nama pemain bolosepok N9 – Aidil Zaqwan Very Happy )

So, dala perjalanan, belum sempat per sampai ke destinasinya, 70 org sabahat nabi neh teloh ditahan dan di ambush oleh org puok Ri’il dan puok Zaqwan. Org2 neh kabo, demeh teknok deal ngan sahabat nabi. Demeh kabo, kala nok dakwah dia, pegi panggei nabi sendiri. Sahabat nabi neh, pada demeh tekdeh class lalu. Yg jahatnye puok neh, dia bukan setakat tahan dan ambush sahabat nabi, tp habis dibunuh seme sekali 70 org.

So, berita kematian sahabat yg 70 org neh per sampei lah ke pengetahuan nabi. Nabi bile dgr, sgt2 la sedihnye sampeikan dala satu riwayat oleh sorang periwayat hadis yg fofular, Anas bin Malik (yg neh komeh ingek sbb nama nye sama ngan nama anok kaklong nita Very Happy ) katanya, selama dia kerje bawoh nabi, tok pernoh per dia tgk nabi sesedih iterh. Maknanye mmg la tersangat sedih n frust nabi dgn peristiwa pembunuhan sahabatnya.

Dalam keadae sedih yg amat sgt atas kematian sahabat yg 70 org neh, maka nabi per tiap2 hari sehingga genap sebulan, nabi selitkan bacaan doa qunut dlm smyg subuh (ada riwayat lain kata dlm tiap2 smyg fardhu), yg mana tujuan dibaca doa qunut terh adeloh utk mintak Allah binasakan n jahanamkan puok2 yg bunuh sahabat nabi terh. Anas bin Malik kata juge inilah 1st time dia tgk n ikut nabi baca doa qunut sbb sblm terh mmg tok penoh lalu nabi baca doa qunut dala smyg.

Hadis yg di atas inilah yg dijadikan sandaran oleh Imam Abu Hanifah (Imam Mazhab Hanafi) dan Imam Ahmad bin Hanbal (Imam Mazhab Hanbali) bahawa doa qunut tak dibaca dalam smyg subuh setiap hari sebaliknya hanya dibaca dlm mana2 solat fardhu ketika keadaan2 tertentu sahaja apabila melibatkan umat islam ditimpa bencana, mala petaka etc dan ia dipanggei sbg Qunut Nazilah. Maca yg diberitau sblm neh, hadis di atas ni jugok menerangkan secara langsung sejarah asal usul doa qunut dalam solat.

Hadis yg dijadikan sandaran Imam Syafie (Imam Mazhab Syafie) dan Imam Malik (Imam Mazhab Maliki)

Selain drp hadis di atas, kedua2 imam mazhab syafie n mazhab maliki ni menyandarkan fatwa mereka berkenaan sunatnya membaca doa qunut semasa smyg subuh berdasarkan satu hadis lain (ni per komeh mintok maap, tok ingek periwayat nyerh) yg mana hadis terh kabo – Nabi membaca doa qunut dlm smyg subuh bermula dr peristiwa pembunuhan sahabat yg 70 org terh sehinggalah nabi wafat.

Hadis yg hok ni lah (dan ada hadis2 lain jugok) yg sebenornya menjadi perselisihan pendapat/khilaf dikalangan imam mazhab dan ulama’ muktabar ttg doa qunut. Untuk makluman, hadis ni hanya terbit/dijumpai dalam 2 kitab hadis yg utama (kitab imam nawawi dan satu lg kitab yg komeh lupa). Kitab hadis utama yg lain tok ada diterangkan hadis ni. Walaper tekdeh dalam kitab hadis utama yg lain, bukan bermakna hadis ni hadis mauduk (hadis palsu), ia tetap hadis sohih tp maca yg komeh cakak awei2 tadih - lain imam, lain penilaian dia. Satu imam nilai hadis neh lbh kuat n power, manakala imam lain pulok nilai hadis yg lain lbh kuat n power. Giterhlah..

Perkara2 lain berkaitan doa qunut yg seronok utk kita ketahui

1. Walaper Imam Syafie (Imam Mazhab Syafie) dan Imam Malik (Imam Mazhab Maliki) sependapat dala fatwa mereka bahawa sunat baca doa qunut dala semayang subuh, perlaksanaannya (masa bila nok baca doa qunut) di antara dua mazhab ni sebenornya berbeza.

Kala ikek mazhab syafie yg kita amalkan skrg neh, doa qunut dibaca slps kita iktidal/bangkit dr rukuk, manakala kala ikek mazhab maliki pulok, doa qunut dibaca slps bacaan surah lazim (sblm rukuk). Walabmanaper, kedua2nya tetap bersandarkan kpd hadis nabi (ni komeh tok tau lageh bunyi hadis nyerh guana).

2. Sebenornya kala ikek riwayat, intipati bacaan doa qunut ni diberikan rukhsah/kelonggaran. Maknanya tiada doa khusus utk bacaan doa qunut.

Itu sebabnya kala kite bjumpa dgn org/imam yg semasa doa qunut, dia selitkan jugok doa2 lain selain dr doa yg biasa kita baca terh, jgn kita kata dia terh saloh ata smyg terh tok sah sbb perbuatan dia terh bersandarkan kpd hadis yg sahih. Cuma doa tambahan terh biorlah yg sesuai. Tok kena la pulok baca doa qunut kite selitkan dgn doa makan or doa masuk tandas or doa mintok kawin cepat/satu lagi Very Happy . Giterhlah maknanyerh..Cuma bab neh, komeh kena tanya balik ustaz (or ada dikalangan cucuaki /anok aki yg tau boleh tlg clearkan), sama ada tambahan doa terh apply utk qunut nazilah sahaja ata qunut yg kita baca tiap2 smyg subuh terh. Lagi ser, bacaan doa qunut yg selalu kita baca terh (Allah hum mahdini/dina...) adalah doa yg diajorkan oleh Nabi kepada cucunya (tok ingat samaada Hassan or Hussin) utk bacaan qunut nazilah, yg kemudiannya di amalkan utk bacaan qunut yg kita buat neh.

3. Walaper Iman Syafie menfatwakan bahawa bacaan qunut dala sembahyang subuh iterh sbg sunat, dia pernoh tak baca doa qunut masa jd imam smyg subuh, apabila ketika makmumnya iterh terdiri drp pengikut Imam Abu Hanifah (Imam Mazhab Hanafi) dan Imam Ahmad bin Hanbal (Imam Mazhab Hanbali) kerana sifat keterbukaan dia yg menghormati pandangan imam lain yg tak mensunatkan bacaan qunut semasa smyg subuh.

Kesimpulan

Berdasorkan perbincangan di atas neh, kita buleh buat rumusan :

1. Sapa baca doa qunut pun bagus, sapa tak baca doa qunut per bagus, sapa baca doa qunut slps iktidal/rukuk per betul, sapa baca doa qunut sblm iktidal/rukuk per betul.

2. Amalan yg kita dan org lain buat selama neh adeloh bersandarkan kepada hadis yg sahih.

Wassalam.

(Dipetik drp Kuliah Ustaz Shamsuri berdasarkan kitab Barul Mazi, n kuliah2 lain yg berkaitan)

Dato' Kay
Ahli Yang Aktif Amek
Ahli Yang Aktif Amek

Posts : 52
Join date : 2010-01-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Sudut Agama

Post  acik on Sat Dec 31, 2011 3:25 pm



'Laa tahzan ' JANGAN BERSEDIH....
sesuatu kesedihan/ kesusahan yang allah beri kpd kita menandakan allah menyayangi kita. Di antara sebak2 kita di uji dgn kesedihan/ kesakitan/kesusahan adalah untuk menghapuskan dosa kita atau untuk mengingatkan kita supaya lebihkan meminta kepada allah kerana allah suka hambanya meminta walaupun kita merasa cukup atau juga allah ingin menaikkan darjat takwa kita.

mengadulah kepada allah kerana hanya allah yg boleh merubah segala perkara. kita makhluk tak berdaya merubah apa2 walaupun mengedipkan mata kala tampa dgn kehendak allah.
avatar
acik
Ahli Yang Super Amek
Ahli Yang Super Amek

Posts : 255
Join date : 2008-10-26
Age : 57
Location : jeram kuala selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Sudut Agama

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum