Latest topics
» [b]Majlis OGY[/b]
Thu Jan 05, 2012 10:14 am by nolyzulkeply

» Sudut Agama
Sat Dec 31, 2011 3:25 pm by acik

» Mak Ngah Pidah
Thu Dec 29, 2011 2:50 pm by Dato' Kay

» INSYALLAH, BONG AKAN MENUNAIKAN UMRAH.
Fri Jul 29, 2011 5:29 pm by nolyzulkeply

» MAHLIS TAHLIL DAN BACAAN DOA SELAMAT
Mon Jul 04, 2011 9:30 pm by bong

» GOING FOR HOLIDAY
Fri Jun 10, 2011 1:38 pm by nozieanna

» MAK LONG, TAK SIHAT @ KUANTAN
Thu Jun 09, 2011 2:42 pm by acik

» BAKAL MAMA &............
Wed Jan 26, 2011 1:09 pm by Dato' Kay

» BERTUNANG!!!!?????
Tue Jan 11, 2011 10:42 pm by bong

Top posters
Dato' K (328)
 
acik (255)
 
bong (205)
 
CDM C.Man 369 (192)
 
nozieanna (177)
 
Ogy (150)
 
nolyzulkeply (126)
 
kak long (120)
 
aida (75)
 
CDM E-1 (74)
 

Poll
Log in

I forgot my password


Politik : Pemilihan UMNO

Go down

Politik : Pemilihan UMNO

Post  Dato' K on Mon Oct 20, 2008 6:30 pm

Ni untuk sesapa yang berminat je lah..komeh selalu borok ngan ogy guna sms..tok pueh pulok..tu sebab up topic neh..Ni bukan nok bertaki sape bete, sape saloh wehhh..just nok kongsi pendapat..kan ke cucu mat salleh pandai2 belake...
avatar
Dato' K
Kerani Forum
Kerani Forum

Posts : 328
Join date : 2008-10-09
Age : 39
Location : Seremban 2, Cheroh Darul Makmur

View user profile http://cucuaki.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Politik : Pemilihan UMNO

Post  Ogy on Tue Oct 21, 2008 12:38 am

kalau boleh komeh nok Mahathir je jadi PM balik semula.
Tegas dan cekap.
Aman sikit Malaysia.
Saham Public Mutual komeh pun akan maintain je.
Pak Lah lembik.Bagi muka sangat kat anasir2 pengacau.
Masa zaman Mahathir dulu takde sape pun yang berani nok tuntut bende yang bukan2.

P/S :Mintok2 menang la Mukhriz.
"BERANI BERUBAH"
avatar
Ogy
Ahli Yang Power Amek
Ahli Yang Power Amek

Posts : 150
Join date : 2008-10-21
Age : 38
Location : Kuala Lipis - Kuantan

View user profile http://www.flickr.com/photos/yusraime

Back to top Go down

Re: Politik : Pemilihan UMNO

Post  Dato' K on Tue Oct 21, 2008 10:16 am

Komeh sebenornye ada byk mende nok cakap neh, ogy..tp ptg karang la..gampae bete pepagi neh banyok pulok mende nok kena buat nyerh... Mad
avatar
Dato' K
Kerani Forum
Kerani Forum

Posts : 328
Join date : 2008-10-09
Age : 39
Location : Seremban 2, Cheroh Darul Makmur

View user profile http://cucuaki.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Politik : Pemilihan UMNO

Post  nolyzulkeply on Wed Oct 22, 2008 3:29 pm

pak lah ni memang ler...xde karisma...mahathir jugek yg best...dekat area nusajaya johor tu...senang2 je pak lah juei tanoh ke org luor...freehold pulak terh...kawan komeh la cerite...sbb dia yg tukang nego nyeh...
avatar
nolyzulkeply
Ahli Yang Power Amek
Ahli Yang Power Amek

Posts : 126
Join date : 2008-10-22
Age : 39
Location : Ampang yg sokmo jem

View user profile

Back to top Go down

Re: Politik : Pemilihan UMNO

Post  Dato' K on Wed Oct 22, 2008 6:17 pm

Pak lah memang kena berenti sebab dah terlampau banyok signal yg menunjukkan semua doh bosan ngan dia

1. Result pilihanraya yg lepas adalah result paling hampuras bn di bawoh pimpinannya..popular vote merosot, 5 negeri jatuh ke tgn pembangkang, tak termasuk wilayah persekutuan...

2. Org yg dia lantik jd mb ditolok bulat2 oleh sultan sehingga tpaksa lantik org lain walaupun dia doh sign surat perlantikan…maknanye sign dia mampeh tok laku langsung..

3. Org yg dia lantik menganggotai cabinet tolok mentoh2 jawatan cabinet…

4. Bila dia umum nok resign, semua org tak kira sapa, nampok macam teramat la leganye..berbeza amat reaksi rakyat masa che det umum nok letok jawatan dulu…komeh masih ingat ada sorang menteri cabinet senior (khalil yaacob rasanya) kata dlm satu wawancara, che det penoh panggil dia nok bincang pase resign ni..dia maroh che det n kata – ‘dato’ seri, saya tak mahu dengar!dont waste my time!’

Mengapa org bosan ngan dia?

1. Dia ni mengada pepaleh set target/standard yang terlampau tinggi. Yg paling jas, dia berjaya yakinkan rakyat yg dia buleh capai target terh dala mase yg singkat…bila target tok tercapai dalam masa yg dijanjikan, maka org per secara automatic nye jadi bengang la..saloh awok juge..sapa suruh janji mende bukan2?

2. Dia mewarisi kepimpinan che det yg teloh memerintah lebih 20 tahun. So, org per akan buat perbandingan. Che det dulu buleh buat gini, ngapa pak lah tak buleh?..che det dulu pandai buat itu, ngapa pak lah tok pandai buat?walaper perbandingan iterh tok berapa adil buat pak lah sbb dia br berapa tahun jd pm, tapi nasib aok la..sapa suruh terima jawatan pm? Aok ingat jadi pm neh senang macam masok air ke?

3. Dia tok bernasib baik kerana mempunyai kaum keluarga yg terlampau ambitious dan over expose..anok ntah datang dr company mana, tetiba tereh jadi jutawan..siap masuk list org terkaya kat mesia lageh.. menantu walaupun pandai tp tok berapa bijok..kut ye per awok pandai, bepada-pada la wehh…cara kena berhikmah..

4. Dia mendedohkan diri dia sendiri kepada pendapat umum bahawa dia ni lembap, tok cekap, tok ada wibawa…balik umoh doh sahih tdo, gi meeting pun tdo, mesyuarat agung per tdo…tak pueh2 tdo dia nih..pak lah ni per dilihat terlampau terbuka, terlampau toleren, terlampau baik dan banyok lg ter nyerh…sehingga dilihat mudoh amat nok di’makan’…kena dengan hindraf per doh terpukang..jas!! awok ter perdana menteri wehh..kadang2 kena jadi dictator sbb awok kena ingat, sbg imam zaman skrg neh, makmum awok byk jenih..ada yg baik, ada yg hampuras, ada yg suka pijok kepala dan macam2 lageh..

5. Dasar dan pendirian dia neh tak pernoh nye tetap…nampok macam takde perancangan je..kejap jadi, kejap tak jadi…sekejap on, sekejap off..jas!!

6. Kala bukan disebabkan najib ni dikira junior, pak lah sebenornya tak dpt per jawatan pm tahun 2003 dule…dia ni mmg bukan pilihan utama sejok dari awal…

Apa pendapat demeh??
avatar
Dato' K
Kerani Forum
Kerani Forum

Posts : 328
Join date : 2008-10-09
Age : 39
Location : Seremban 2, Cheroh Darul Makmur

View user profile http://cucuaki.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Politik : Pemilihan UMNO

Post  Ogy on Thu Oct 23, 2008 1:59 am

Komeh sokong segala hujah yang awok tulis tu.

Satu lagi perkara yang menyebabkan komeh kurang yakin dengan kepimpinan Paklah bila dia umumkan kabinet baru selepas PRU 13.Entah sesape yang dilantik jadi menteri.Banyok menteri,timb.menteri,s/u parlimen yang dilantik oleh Paklah adalah ahli politik tahap runcit-runcitan je.Ada sebelum ni demeh kenal Ismail Sabri Yaakob,Ahmad Shabery Chik,Hasan Malek,Hamzah Zainudin etc? Tu semua pada komeh ahli politik yang tak berapa kenal di orang(istilah urbannya ahli politik runcit-runcitan heheh).Berlambok lagi ahli parlimen yang berwibawa yang dah terbukti tahap leadership nya tapi Paklah tak pilih.Apasal? Ngikut telunjuk menantu kesayangan ke?

Pastu apa kejadahnya pegi lantik orang yang bukan jadi ahli parlimen jadi menteri ni?
Pastu dah terpaksa lantik diorang ni jadi Senator macam Muhamad Taib dan Zaid Ibrahim.Koman sangat ke ahli2 parlimen yang rakyat pilih sampai terpaksa ambik senator jadi menteri penuh.

Pastu boleh pulak lantik Shahrizat jadi P.A dia untuk bagi nasihat berkaitan dgn hal ehwal wanita,famili dan masyarakat.Kalau mcm tu apa guna lantik Ng Yen Yen jadi menteri hal ehwal wanita tu? Nok mencukupkan kouta MCA ke?

Banyok lah lagi yang komeh tak puas hati dengan Paklah ni.
Tu baru komeh sentuh berkenaan dengan perlantikan menteri belum masuk bab lain lagi.
avatar
Ogy
Ahli Yang Power Amek
Ahli Yang Power Amek

Posts : 150
Join date : 2008-10-21
Age : 38
Location : Kuala Lipis - Kuantan

View user profile http://www.flickr.com/photos/yusraime

Back to top Go down

Re: Politik : Pemilihan UMNO

Post  Dato' K on Thu Oct 23, 2008 1:05 pm

Sebab2 mereka neh terpilih jadi anggota kabinet

1. Ismail Sabri Yaakob - anok dia star akedemi fantasia..baaiikkk punyeeee...buleh tarik sokongan remaja..hohooho..
2. Ahmad Shabery Chik - geng dia mase team B belasoh che det...nok terpukang doh che det time neh..hehe..
3. Hasan Malek - ntoh.tok kenei!!
4. Hamzah Zainudin - ntoh.tok kenei!Adik beradik dhalan zainuddin kott!!

huuuu..teruskan ulasan awok ogy...beh gok kongsi2 pendapat neh
avatar
Dato' K
Kerani Forum
Kerani Forum

Posts : 328
Join date : 2008-10-09
Age : 39
Location : Seremban 2, Cheroh Darul Makmur

View user profile http://cucuaki.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Politik : Pemilihan UMNO

Post  Dato' K on Fri Oct 24, 2008 12:06 am

malam neh kepala otok komeh tok leh nok pkir mende berat2..siang tadeh paleh pening kepala kat opis..mlm ni otok doh tepu...sebelum tlupa, kenduri btunang aida nanti, komeh nok tunjuk beberapa menda yg kala sesapa baca n tengok, mesti ............ rasanya x pernah didedah mana2 org sblm ini...berdasarkan pengalaman peribadi komeh sendiri...tak buleh discuss sineh wehhh...kang tak pasei2 jenuh abg joslay nok ulang alik kem kamunting ngantor ayoh/mok nyang n sopi menjenguk komeh..huhuhu..
avatar
Dato' K
Kerani Forum
Kerani Forum

Posts : 328
Join date : 2008-10-09
Age : 39
Location : Seremban 2, Cheroh Darul Makmur

View user profile http://cucuaki.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Politik : Pemilihan UMNO

Post  Ogy on Fri Oct 24, 2008 12:25 am

pergh....gila saspen komeh nok menunggu tarikh Aida bertunang nanti.
macam rahsia besor je.
tertakluk di bawoh Akta Rahsia Rasmi(OSA) ke?
avatar
Ogy
Ahli Yang Power Amek
Ahli Yang Power Amek

Posts : 150
Join date : 2008-10-21
Age : 38
Location : Kuala Lipis - Kuantan

View user profile http://www.flickr.com/photos/yusraime

Back to top Go down

pemuda UMNO, siapa?

Post  CDM C.Man 369 on Fri Oct 24, 2008 4:38 am

mukhriz,mukhriz,mukhriz!
ha..ha..ha

khairy?
lu pikirrr... la sendiri...

CDM C.Man 369
Ahli Yang Power Amek
Ahli Yang Power Amek

Posts : 192
Join date : 2008-10-24
Age : 37

View user profile

Back to top Go down

Re: Politik : Pemilihan UMNO

Post  Dato' K on Fri Oct 24, 2008 9:48 am

Mungkin under Seditious Act...huhuhu...insya allah, mana2 org islam yg baca n tgk mende neh akan bertamboh sayang kepada agamanye...tunggu....tp x buleh buat copy...hahahah
avatar
Dato' K
Kerani Forum
Kerani Forum

Posts : 328
Join date : 2008-10-09
Age : 39
Location : Seremban 2, Cheroh Darul Makmur

View user profile http://cucuaki.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Politik : Pemilihan UMNO

Post  Ogy on Fri Oct 24, 2008 3:54 pm

Khir Toyo siap buat rayuan nok suruh orang calon ke dia jadi Ketua Pemuda.
fcuk ah....sedor la diri.
Dapat pencalonan sikit tu maknanya orang tak suka ke awok.
avatar
Ogy
Ahli Yang Power Amek
Ahli Yang Power Amek

Posts : 150
Join date : 2008-10-21
Age : 38
Location : Kuala Lipis - Kuantan

View user profile http://www.flickr.com/photos/yusraime

Back to top Go down

Re: Politik : Pemilihan UMNO

Post  CDM C.Man 369 on Sat Oct 25, 2008 2:27 am

sape vote khir "yoyo" memang bengong la. baik vote utk bahagian "indera mahkota" he..he..he menang lagi la agok nye PKR pilihan raya ke 13 nanti ha..ha..ha

CDM C.Man 369
Ahli Yang Power Amek
Ahli Yang Power Amek

Posts : 192
Join date : 2008-10-24
Age : 37

View user profile

Back to top Go down

Re: Politik : Pemilihan UMNO

Post  Dato' K on Sat Oct 25, 2008 11:48 am

cakap pase indera mahkota neh, abg pian apa cite?..gampae bete..dia buat apa skrg??jd yb lg kerh?huhuhu
avatar
Dato' K
Kerani Forum
Kerani Forum

Posts : 328
Join date : 2008-10-09
Age : 39
Location : Seremban 2, Cheroh Darul Makmur

View user profile http://cucuaki.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Politik : Pemilihan UMNO

Post  Ogy on Sat Oct 25, 2008 3:25 pm

Skrg ni Abg.Pian tengoh sibuk berkempen untuk pemilihan bahagian indera mahkota.
Dia bertanding merebut jawatan AJK Bahagian.
Hari esok mesyuarat rasanya.
avatar
Ogy
Ahli Yang Power Amek
Ahli Yang Power Amek

Posts : 150
Join date : 2008-10-21
Age : 38
Location : Kuala Lipis - Kuantan

View user profile http://www.flickr.com/photos/yusraime

Back to top Go down

Re: Politik : Pemilihan UMNO

Post  Dato' K on Tue Oct 28, 2008 3:47 pm

ingek nok bg pandangan pasei calon2 yg bertanding jawatan dala pemilihan neh..tp kepale pening lageh..br je bebaru neh komeh cakap keje doh kurang, ni doh ada banyok balik doh...huuuuuhuhuu..ingek mala karang lah...
avatar
Dato' K
Kerani Forum
Kerani Forum

Posts : 328
Join date : 2008-10-09
Age : 39
Location : Seremban 2, Cheroh Darul Makmur

View user profile http://cucuaki.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Politik : Pemilihan UMNO

Post  CDM E-1 on Fri Jan 02, 2009 6:43 pm

komeh nok menceloh pulok, yg pasti nyeh susoh nok cari calon hok bertanding 100% sbb rakyat. seme nyeh nok kaye cepat. tapi tu je la kut jalan hok ada kat org melayu nok kaye hahaha

CDM E-1
Ahli Yang Aktif Amek
Ahli Yang Aktif Amek

Posts : 74
Join date : 2008-12-10
Age : 36

View user profile

Back to top Go down

Re: Politik : Pemilihan UMNO

Post  Dato' K on Thu Jan 22, 2009 4:27 pm

Saje je nok share cerita neh utk renungan bersame..

Beberapa tahun lepas, komeh ade jumpe sorang kawan lame mase reunion..budok nih mase sekoloh kat tepeng duleh, mmg cerdik pepaleh..antara top student.dia neh jenih yae hok kala masuk exam, org laing (termasuk komeh) cikgu bg mase 2 jam nok menjawak soalae, rase maca nok mintok lagi dua ja je..tapi dia neh, dala banyok kes, sejam lebih sikit doh siap doh..walaper pandei, tp dia neh mmg friendly, humble n tok kedekek ilmu langsung..selain iterh dia neh aktif berpesatuan..

Disebakkae kepandaian (tok reti komeh nok mengeja perkataae neh dala bahase terak) budok ineh, dia dpt offer buat a-level n degree kat uk walaper mase terh, result SPM tok kuor per lageh..Lepas abih degree, dia sambung buat master pulok..setahe lebih belajo, org putih doh offer dia tereh buat phd dan die bejaye buat dgn powernyerh…balik mesia, tereh volvo offer keje kat dia..

Masa reunion terh, dia kabo ke komeh nok aktif politik sbb nok tolong anok bangse..nok join umno (dia kabo ke komeh terh maybe sbb mase kat tepeng duleh dia tau komeh ade join kelab kokurikulum – kelab politik)..so, komeh bgtau, kala bete nok tolong anok bangsa, better join NGO..tak semestinye join politik..kepala per tok pening..tp mamat neh berkeras gok nok join umno..siap kate komeh neh tekdeh semangat kemelayuan, tok sayanag agama…mengenangkan dia terh budok pandei n komeh neh budok budo, make komeh per angguk je laa....

Beberapa tahe lepas iterh, komeh jumpa lageh mamat neh…so, komeh per saje tanye – macammana misi nok tolong anak bangsa melalui umno??berjaya??dia per dgn nada amek keciwe bgtau la yg susoh amek rupenye nok tolong anok bangsa ikut saluran politik umno...application form nok jd ahli doh berapa kali hanto, dia tanye opis, borang tok dapat la, borang tgh disemok la, borang yae dia anto terh doh tukor format la..maca2…bile dia bg cadangan kat ketua umno nok buat tuition free, nok jadi ke bebudok kg yg ade potensi sbg anok angkat universiti, seme kena rejek…bile dia citer giterh, komeh per umpama Rashid sidek diberi bola tanggung di depan jarring, tereh men smash kepala budok iterh dgn suara kuat ala2 ayoh nyang dgn kata2 – ‘I’VE TOLD U SO, BRO’ dan disambek dgn hilai tawa geng2 yae laing….orang doh kabo teknok dengo, padae muke aok!!!

Bebaru neh, komeh dengor citer, mamat neh selain jadi professional berjaye di KL, dia doh jadi ketua cawangan pas n ketua biro pendidikan bahagian n hampir2 nok dicalonkan jadi calon pas dala praya umum bebaru neh di sebuah negeri di utara. Kalo tok kerana faktor usia dia yg agok mude – 30 tahun, doh lame jd YB DR doh agoknye…

Dala umno, buleh ke org ada PHD, yae ade title Dr, yae umo 30 tahe dapat jadi ketua cawangan??hahahahahahahaha…kala demeh nok tau, pemeriksa kira2 umno kg cheroh, jenih mengira ngan menulih per tok reti..tp dpt jadi pemeriksa kira2 sbb geng ngan ketua cawangan…hahahahaah..

Untuk renungae seme…..
avatar
Dato' K
Kerani Forum
Kerani Forum

Posts : 328
Join date : 2008-10-09
Age : 39
Location : Seremban 2, Cheroh Darul Makmur

View user profile http://cucuaki.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Politik : Pemilihan UMNO

Post  Ogy on Thu Jan 22, 2009 5:41 pm

Pemimpin UMNO budo.....tak reti nok tarik minat/perhatian golongan muda.
Nok masuk jadi ahli pun pyoh pepalih.
Komeh dgn Iwan ada pengalaman seksanya nok jadi ahli UMNO.
Masa lepas abih Poli dulu(zaman menganggur tahun 2001 kalau tak silap komeh).
Komeh ngan Iwan pun ter'excited' nok men'join' UMNO(ni sebab kes Nuar Berahim la ni..)
Komeh ngan Iwan pun dengan perasaan semangat dan berkobor2 untuk menjadi pembela anok bangsa(hahaha) pegi la memanjat tangga opis UMNO Bahagian Kuantan/Negeri Pahang yang satu bangunan dg Maybank Kuantan tu.
Sampai je kat meja penyambut tetamu komeh dgn Iwan kata la nok jadi ahli UMNO macam mana.
Budok penyambut tetamu tu pun tanya la komeh ngan Iwan ni tinggal kat mana.
Komeh ngan Iwan pun cakapla yang kitorang berdua ni tinggal kat Taman Sepakat dgn Sg.Isap.
Jawapan yang diterima oleh komeh dgn Iwan cukup mengecewakan sebab budok tu kata komeh berdua ni tak boleh daftar kat situ sebab kawasan rumoh komeh berdua ni kat Kawasan UMNO Paya Besor.
Budok tu kata kalau komeh ngan Iwan nok daftar kena pegi ke Pej.Umno Bhgn.Paya Besor di Jaya Gading.Bapok la jauhnya dari Bandor Kuantan nok ke Jaya Gading.
Apa la salohnye kalau diorang terima je borang komeh ngan iwan pastu hantarla ke bahagian,Kan ke kat situ pejabat UMNO negeri.....
Tapi takpe......demi nok berbakti kepada anok bangsa komeh dgn Iwan pun sanggup la pegi ke Jaya Gading tu.
Sampai je kat Pej.UMNO Bhgn.Paya Besor,Jaya Gading tu komeh ngan Iwan pun mintok la borang nok jadi ahli.
Ada la sorang budok pejabat UMNO tu yang bagi penerangan macam mana nok mengisi borang tu(bagus PR budok ni).
Hati komeh dah berbunga2 sebab tak lama lagi komeh akan menjadi sebahagian drpd parti politik yang membela anak bangsa komeh sendiri.
Sampai je ke bahagian akhir penerangan cara2 nok mengisi borang tu hati komeh mula menyumpoh ke orang yang membuat format borang tu sebab kat bahagian bawoh borang tu ada 2 bahagian untuk ditandatangani oleh KETUA CAWANGAN dan SAKSI(AHLI UMNO).
Mana la komeh kenal sapa yang jadi Ketua Cawangan dgn ahli UMNO kawasan komeh tu.
Kesudahannya komeh dgn Iwan balik ke rumoh dgn perasaan tak puas hati sebab karenah birokrasi yang melampau.
Sampai sekarang komeh ngan Iwan tak jadi ahli UMNO lagi.Padan muka UMNO hahaha.
Kalau nok masuk Parti Keadilan masa zaman tu isi borang kat pasaraya je dah boleh jadi ahli.
Itu adalah salah satu contoh kenapa bebudak muda sukar utk mendekati UMNO,birokrasi banyok sangat even walau baru nok menjadi ahli.
avatar
Ogy
Ahli Yang Power Amek
Ahli Yang Power Amek

Posts : 150
Join date : 2008-10-21
Age : 38
Location : Kuala Lipis - Kuantan

View user profile http://www.flickr.com/photos/yusraime

Back to top Go down

Re: Politik : Pemilihan UMNO

Post  anilaabdullah on Fri Jan 23, 2009 1:11 pm

sape ke pemeriksa kire2 kat cheroh terh?

anilaabdullah
Ahli Pemalu..Hehe
Ahli Pemalu..Hehe

Posts : 6
Join date : 2008-10-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Politik : Pemilihan UMNO

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum