Latest topics
» [b]Majlis OGY[/b]
Thu Jan 05, 2012 10:14 am by nolyzulkeply

» Sudut Agama
Sat Dec 31, 2011 3:25 pm by acik

» Mak Ngah Pidah
Thu Dec 29, 2011 2:50 pm by Dato' Kay

» INSYALLAH, BONG AKAN MENUNAIKAN UMRAH.
Fri Jul 29, 2011 5:29 pm by nolyzulkeply

» MAHLIS TAHLIL DAN BACAAN DOA SELAMAT
Mon Jul 04, 2011 9:30 pm by bong

» GOING FOR HOLIDAY
Fri Jun 10, 2011 1:38 pm by nozieanna

» MAK LONG, TAK SIHAT @ KUANTAN
Thu Jun 09, 2011 2:42 pm by acik

» BAKAL MAMA &............
Wed Jan 26, 2011 1:09 pm by Dato' Kay

» BERTUNANG!!!!?????
Tue Jan 11, 2011 10:42 pm by bong

Top posters
Dato' K (328)
 
acik (255)
 
bong (205)
 
CDM C.Man 369 (192)
 
nozieanna (177)
 
Ogy (150)
 
nolyzulkeply (126)
 
kak long (120)
 
aida (75)
 
CDM E-1 (74)
 

Poll
Log in

I forgot my password


AMANAT PM DAN ISTERI

Go down

AMANAT PM DAN ISTERI

Post  CUCUOI on Sun Jun 14, 2009 3:40 am

Assalammualaikum warohmatallahiwabarokatuh.
Ayahanda2,bonda2,adinda2 dan anakanda2 sekelian,
Gelaran PM disini yang nyatanya bukan lah Perdana Menteri atau Prime Minister tetapi ianya hanyalah satu gelaran imiginasi dari cucu aki,biar ape pun imiginasi demeh yang pasti nya PM itu komeh harap adalah satu gelaran yang baik baik.Komeh menulis demikian kerana gelaran itu bukanlah komeh pinta tetapi dah ditakdirkan komeh memilikinya.
Komeh mulakan dengan Bismilahirohmanirohim,
Tulisan komeh ini bukanlah satu nasihat kerana komeh belum layak untuk menjadi Mr.penasihat
Angaplah ianya sebagai bacaan yang dapat difikirkan apabila ada kelapangan,kerana komeh lebih suka cucu aki menggunakan akal fikiranya apabila menerima pandangan dan kata kata orang,kerana pandangan dan kata kata orang itu mungkin baik untuk mereka tetapi tak semestinya baik untuk kita.
Sudah hampir 5 bulan forum cucuaki dimulakan. Tahniah kepada Dato' k and the gang kerana mencetuskan idea bagi memulakan forum ini,semuga versi dan misi beliau tercapai insyaallah.
Seperti yang diketahui umum,dunia internet adalah dunia tampa sempadan,berkemungkinan apa yang kita tulis akan dibaca oleh orang diluar kelompok kita.Oleh yang demikian jika kita membenci seseorang,jangan lah kita sampai menghina.Kita boleh menunjukan kebencian tersebut dengan menulis kelemahan kelemahan mereka berasaskan fakta fakta yang sahih,lagi pun kita orang melayu..ade adapnya.
Syabas kepada cucuaki yang cuba membanyakan postingnya,tetapi kalau posting yang banyak hanya meng ia dan menidakan posting orang lain tak ada gunanya kerana ianya hanya akan memberi gambaran tentang kelemahan cara kita berfikir.Harapan komeh jadikan posting2 demeh satu posting yang dapat memberi percambahan fikiran kepada pembacanya,atau lebih tepat lagi posting posting demeh tu adalah posting dari orang yang berfikiran kelas pertama.
Untuk ayahanda2 dan bonda2,diharapdapat menjadikan ruangan ini sebagai satu tempat untuk menegur dan menasihati anakanda2 dan cucuanda sekelian tentang sikap dan adap kami.
Adinda2 sekelian,setelah mengamati forum ini hampir 1 bulan,komeh dapati masih ada " break comunication " diantara kita walau pun bagi komeh kita telah digambarkan oleh aruah aki supaya mengutamakan keakrapan,rendah diri,saling hormat menghormati dan tolong menolong. contoh yang amat ketara adalah mengenai T shirt kedua cucuaki,sepatutnya perkara ini tak dibangkitan lagi kerana ianya telah dibincangkan beberapa kali dari perkahwinan man lagi ( kini man dah jadi ayoh dah ).Cuba adinda2 sekelian ingat,sebenarnya perkara ini dah dimuktamatkan tentang warna,reka bentuk dan apa jau yang ada pada T shirt tersebut semasa percutian hari keluarga di Bukit Freaser.
Perkara ini berlaku mungkin kerana ego kita.Ego ni perlu dalam kehidupan manusia,tetapi mengawal keegoan itu amat penting kerana ianya akan memperlihatkan kematangan kita.Ingatan komeh:
Kalau kita rasa pandai,kita perlu tahu ada orang yang lebih pandai dari kita.Begitu juga kalau kita rasa bodoh,kita juga perlu tahu ada orang yang lebih bodoh daripada kita.
Oleh yang demikian jangan jadikan diri kita yang pandai nampak seperti orang bodoh,kita harus nampakkan diri kita yang bodoh ni macam orang pandai.
Komeh juga amat mengalu alukan cucuaki yang ingin berpolitik,kerana politik adalah salah ruang yang membolehkan kita berbakti kepada masyarakat.Kepada yang ingin berpolitik aruah aki ada berpesan " sebelum berpolitik,kaya kan diri kita dulu.sebab orang politik yang dah ada duit kurang menipu orang berbanding dengan orang yang nok menjadi ahli politik tetapi tak berduit," pesanan aruah aki tu ada logiknya..Renung renung kan lah...
wassalam

CUCUOI
Ahli Yang Beh
Ahli Yang Beh

Posts : 20
Join date : 2009-05-18

View user profile

Back to top Go down

Re: AMANAT PM DAN ISTERI

Post  Dato' K on Thu Jun 18, 2009 3:42 pm

Wa alai kumus salam wrt..

Doh lama tok jenguk forum...

Berkaitan dgn amanat PM terh, ni pandangan komeh lah

Bab Posting

Dalam bab posting neh, pada pandangan komeh, post n kongsi je apa2 yg terpikir nok cakap..yg penting, ahli2 masuk forum n participate seadanya..mmg kalo kite tgk ada posting2 yg tok berapa releven, tp at least, ahli2 yg berkenaan ada initiative nok jenguk forum n communicate ngan sedara-mara, secara konsisten dgn cara tersendiri..ni sbnrnya tujuan utama forum neh…mendekatkan yg jauh..merapatkan yg dekat..ce tgk motto forum – 'where thoughts and memories are shared'..kala kite ttumpu nok membuat posting yg nok menunjukkan kita ni berfikiran kelas pertama, komeh takut dan amat risau, lama2 makin kurang org nok buat posting sbb segan kala sedara-mara kata idea n posting dia tok bagus, hampuras, jas etc..ni mmg mentaliti org kita – takut pada persepsi org lain..lgpun dlm forum neh, ada byk topic yg tarafnya – berat, sederhana n ringan…kala ada idea berat, masuk topic berat, kala tekdeh idea, hantam je lahhh..takpelah, kematangan berfikiran ni pada komeh, akan berkembang mengikut masa, usia, pergaulan etc…bg masa la sikit PM weh….heheh


Bab T-shirt No. 2

Dalam bab t-shirt ni pulok, pada pandangan komeh, bukannya masaloh break communication, ego, tunjuk pandai etc..tp lebih kepada tabie kita yg dalam mana2 meeting/perbincangan - meeting cawangan, meeting JKKK, meeting staff waima meeting menteri sekalipun, di mana ahli2 yg ada dlm meeting tu kebanyakannya teknok bsuara bukan sbb tekdeh input tp disbbkan byk faktor lain – low self esteem, tok ada idea pd ketika itu, takut, hormat ngan org yg lg senior, malu bg idea secara face-to-face, tekdeh mood etc..ni yg komeh nampok lah n ini per kite kena consider jugok……

lg satu, bila melibatkan duit n ahli2 nya pulok tdiri drp pelbagai lapisan umor n bground, maka menda2 gineh sememangnya buleh dijangka…RM30 utk tshirt pd sesetngoh org is nothing..ada org yg tok kisoh n ikut je..ada org nok pakei t-shirt neh time kenduri je…n ada gok sesetengoh org wpun rm30, tp dia nok pueh ati utk every penny yg dia akan spend wpun mungkin tok menyedari betapa seksa n payohnya org yg incharge sukarela bab t-shirt neh – dingdong design, tempoh baju, bayor dwnpyment etc...so, wpun mustahil nok puehkan ati seme org, at least kita bg ruang utk seme org bersuara dgn masa yg cukup utk bg idea n tanpa rasa malu or takut ngan situasi face-to-face…pada komeh keputusan yg terbaik utk ape jugok hal akan dapat dicapai melalui kombinasi veto/diktatorship dan collective decision melibatkan seramai mungkin pihok yg berkepentingan…

So, kala ikek kpd situasi kat atas neh, maknanya family besor kite neh mungkin masih ada kekurangan dr segi nok menyampaikan idea n pendapat secara terus, telus n berani atas sebab2 yg komeh rasakan iterh..n mungkin jugek ade sedikit masaloh nok menyampaikan maklumat secara menyeluruh kpd seramai mungkin ahli keluarga…biasa lah..masing2 doh beso panjang n ada byk tanggungjawab..so, kita kena improve dr sudut itu lah..X pe, menda2 neh sebenornya menda biasa n kita buleh improve dr semasa ke semasa..contonhya, setiap keluarga dr dulu doh ada wakil, so penting utk wakil2 family neh gather info n opinion dr ahli2 keluarga memasing dulu sblm masuk meeting yg agendanye doh diketahui lbh awal – maknanya, masa meeting tu, wakil keluarga doh ada feedback dr ahli memasing…

Bab Politik

Nanti lah komeh ulas mende neh..pening doh kepala menaip banyok hek…
avatar
Dato' K
Kerani Forum
Kerani Forum

Posts : 328
Join date : 2008-10-09
Age : 39
Location : Seremban 2, Cheroh Darul Makmur

View user profile http://cucuaki.forumotion.net

Back to top Go down

Re: AMANAT PM DAN ISTERI

Post  sella on Thu Jun 18, 2009 3:59 pm

buleh komeh tau sape cucu01 iterh??

sella
Ahli Yang Beh
Ahli Yang Beh

Posts : 34
Join date : 2008-10-31

View user profile

Back to top Go down

Re: AMANAT PM DAN ISTERI

Post  kak long on Fri Jun 19, 2009 6:31 pm

sella wrote:buleh komeh tau sape cucu01 iterh??

Gamoknyeh Abang Su...
avatar
kak long
Ahli Yang Power Amek
Ahli Yang Power Amek

Posts : 120
Join date : 2008-10-29
Age : 50
Location : Sec. 6C Wangsa Maju

View user profile

Back to top Go down

Re: AMANAT PM DAN ISTERI

Post  CUCUOI on Sat Jul 04, 2009 12:07 am

10 q dato k.
Kerana mengulas tentang amanat PM dengan panjang lebar.Komeh baru bace 2 hari lepas,

Mula2 komeh nok mintok maaf,kiranye disebabkan amanat PM terh ade yang tak nok anto posting lagi sbb takut tak di iktiraf memiliki minda kelas pertama.
Dalam amanat PM ni tak ade pun komeh tulis jangan merapu,yg komeh tulis hanya lah jangan mengia dan menidak kan posting org lain dgn niat nok tamboh posting itu saje.kalau nok merapu pun tak pe kerana bagi komeh org yg memiliki minda kelas pertama pun merapu juge pada mule nye,tapi dgn idea merapu tu lah mereka eksplotasinye menjadi satu idea yg bernas (bukan padi dan beras nasianal hi..hi..).

Disini komeh nok jelas kan berkenaan minda kelas pertama pade pandangan komeh.
komeh tak jumpe lagi garis penunjuk yang jelas bagi menguko tahap minda.cume yg komeh tau kalau terlalu cerdik dan bijok(bukan pandai,kerana bahasa melayu amat unit.cerdik,bijak dan pandai tu mempunyai maksud yg berlainan sebenornye) tu kite panggil genius.

Kalau org yg suka melontarkan idea (tak kira lah merapu ke, mende ke,tapi bukan meng ia dan menidak kan idea org lain) itulah yg memiliki minda kelas pertama kerana mereka sedia di kritik,mempertahankan prinsip dan berani mengakui kesilapan.

Kalau takut bersuara tapi ade idea dan cerdik,cuma berani bersuara di belakang atau menggunakan org lain untuk menyampaikan hasrat sedang kan dia mampu tapi tak ade keyakinan diri.Org seperti ini komeh anggap memiliki minda yg beku dan hampuras jast.Kerana org seperti ini pasti takut di kritik,tak berani nok mempertahankan prinsip serta tak akan mengakui kesilapannye.

Komeh akui kate dato k,yg kematangan berpikir tu akan berkembang mengikut usia, masa dan pergaulan,tapi jika dipupuk lebih awal pasti ianya akan menjadi lebih cepat dan kompetitif.

Pasel t shirt komeh ambil contoh,bukan nye mende,sbb ianye dah terlalu lame.Tak terpikir ke kita mungkin menyusohkan org yang nok membuatnya.Dari mula2 nok buat desing lagi(tak ade yg nok bagi idea).Bila dah buat desing si nozie dan noly neh pegi lah menjaje design dia neh kat bkt freaser pade tiap2 org.Ade lah 2-3 org yg komplen suruh uboh beberape mende,ade juge yg buat tak ce'ane jerh,jadi komeh rase dah muktamat lah.Tapi bila dah nok buat banyak lak cerite nye..itu saje.

Tapi bagus juge lum buat lagi sbb komeh takut jadi mcm satu perumpamaan "rumoh dah siap kene oda semin lagi"ini perumpamaan yg di uboh mengikut peredaran zaman, kerana le ni org buat rumoh pakai pahat lagi hi..hi..hi..

Bab duit tu komeh teknok cerite sbb komeh tak berduit(bukan beruang ye hi..hi..hi..)

Tentang politik tu eok tulis kat ruangan politik lah baru sedak sikit Dato k.

Oh ye komeh lupe Dr.Sella kite ade tanye sape CUCUOI neh.
Kak long dah jawak,tapi belum tentu betel lagih sbb tekdeh bukti dan saksi. Kalau nok tau jugeh tggu lah komeh masukan gambo komeh yg macho kejak lagi hi..hi..hi..

CUCUOI
Ahli Yang Beh
Ahli Yang Beh

Posts : 20
Join date : 2009-05-18

View user profile

Back to top Go down

Re: AMANAT PM DAN ISTERI

Post  Dato' K on Mon Jul 06, 2009 1:35 pm

bab politik neh kene kepala clear br sedak cerita, cucuo1 wehh..otok komeh tgh pening skrg neh...tok per kasik masuk la satu topic politik br punya..br sedak komen..jgn create topic tajuk - 'INSAN DAN PENASIHAT YG TERTIPU DI KASINO ROYALE JERANSANG' udoh laaaaaa....hahahahahaha..baler aaa, tu citer buleh buat modal sampei ke tua terh...heheheheheh
avatar
Dato' K
Kerani Forum
Kerani Forum

Posts : 328
Join date : 2008-10-09
Age : 39
Location : Seremban 2, Cheroh Darul Makmur

View user profile http://cucuaki.forumotion.net

Back to top Go down

Re: AMANAT PM DAN ISTERI

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum